ελαιολαδο

Τα οφέλη του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου

Όλες οι ιατρικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχουν ως σημείο ανάλυσης την μεγάλη κατανάλωση ελαιόλαδου. Και πιο συγκεκριμένα, μόνο του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου!Δηλαδή του φυσικού χυμού της ελιάς, που περιέχει όχι μόνο το ελαϊκό οξύ (κύριο συστατικό του ελαιόλαδου) αλλά και μια μεγάλη σειρά άλλων ουσιών που θεωρούνται σήμερα πολύτιμες για την υγεία.

Το ραφιναρισμένο ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο είναι εντελώς διαφορετικό, είναι προϊόν χημικής και βιομηχανικής κατεργασίας, η οποία το έχει αποστερήσει από μια μεγάλη σειρά ωφέλιμων ουσιών για τον οργανισμό μας.

Όταν αγοράζουμε ελαιόλαδο είναι πολύ σημαντικό να κοιτάζουμε προσεκτικά την ετικέτα. Πρέπει να λέει «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο». Αυτό είναι ο πολύτιμος σύμμαχος των κρητικών για την κατάκτηση της καλής υγείας και της μακροβιότητας!

Το ελαιόλαδο δρα ευεργετικά στην υγεία μας!

Μειώνει τη χοληστερόλη LDL), μειώνει τα τριγλυκερίδια στο αίμα και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μειώνει την πίεση, τη συστολική και τη διαστολική, ελαττώνοντας έτσι τις πιθανότητες εγκεφαλικών επεισοδίων.

Επίσης έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από τον καρκίνο. Βοηθά τη λειτουργία του ήπατος, ενώ σε συνδυασμό με την κατανάλωση λαχανικών προστατεύει από καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος και είναι ιδανικό για τη διατροφή των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη.

Καινούργιες μελέτες που δημοσιεύονται αναδεικνύουν την υψηλή αξία του ελαιόλαδου και τη συμβολή του στη διατήρηση της υγείας.

Το κρητικό ελαιόλαδο μια μακρά ιστορία…

Η ελιά ήταν πάντοτε συνδεδεμένη με την περιοχή της Μεσογείου. Σύμφωνα με αρχαιολογικές και ιστορικές μελέτες, το ελαιόδεντρο ανήκει στην ενδημική χλωρίδα των Μεσογειακών χωρών και οι ερευνητές επιβεβαιώνουν την ύπαρξή του στην περιοχή για τα τελευταία 5000 χρόνια τουλάχιστον.

Όπως λογικά μπορεί να υποθέσει κανείς, τα πρώτα δέντρα ελιάς δεν ήταν μέρος της ήμερης χλωρίδας της περιοχής. Επρόκειτο για άγρια δέντρα, γνωστά σήμερα με το όνομα αγριελιές και μπορούν ακόμη να εντοπιστούν σε περιοχές της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι ο πρώτος σημαντικός πολιτισμός του νησιού, ο Μινωικός, όχι μόνο βάσιζε την οικονομία του στην αγροτική παραγωγή, αλλά είχε και διευρυμένες εμπορικές σχέσεις με άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, ανταλλάσοντας αγροτικά προϊόντα Ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παράγονταν ήταν το ελαιόλαδο.

Γενικότερα, η καλλιέργεια και επεξεργασία της ελιάς αποδεικνύεται ότι αποτελούσε μία από τις κύριες απασχολήσεις του τοπικού πληθυσμού ήδη από τη μινωική περίοδο. Απόδειξη αποτελούν ευρήματα θρυμματισμένων πυρήνων ελιάς, λύχνων με ίχνη ελαιολάδου και πήλινων αγγείων για την αποθήκευσή του .

Παρόλ’ αυτά, οι ελιές και το ελαιόλαδο δεν αποτελούσαν μόνο έναν τρόπο επιβίωσης και οικονομικής συναλλαγής για τους Κρήτες. Χρησιμοποιούνταν σε πολλές πολιτισμικές δραστηριότητες και εκφάνσεις, πέραν της διατροφής, τονίζοντας έτσι τη σημασία του φυτού και των προϊόντων του στην καθημερινή ζωή και τον πολιτισμό του νησιού. Μία τέτοια περίπτωση ήταν η χρήση των προϊόντων της ελιάς στη λατρεία των θεών και των θεοτήτων των Μινωιτών. Παρόμοια, η χρήση καρπού ελιάς εξυπηρετούσε την επιμέλεια και φροντίδα των νεκρών.

Συχνά έχουν βρεθεί ελιές στο πλάι των νεκρών σε μινωικούς τάφους, για να τους συνοδεύουν στην επόμενη ζωή. Συνδυάζοντας το λατρευτικό χαρακτήρα του φυτού με τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες οι Μινωίτες μας έχουν κληροδοτήσει μοναδικές τοιχογραφίες που απεικονίζουν το ιερό δέντρο μόνο του ή δίπλα σε λατρευτικά σύμβολα (Ψιλάκης-Καστανάς:2003)..

Το κρητικό ελαιόλαδο τώρα

Σήμερα στην Κρήτη καλλιεργούνται πάνω από 35.000.000 ελαιόδεντρα, τα οποία όχι μόνο καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, αλλά το προϊόν αυτό εξάγεται  σε μεγάλες ποσότητες και στο εξωτερικό. Ο Κρητικός είναι απολύτως εξοικειωμένος με την κατανάλωση ελαιόλαδου ακόμη και στα γλυκά της παραδοσιακής κρητικής οικογένειας, όπου δεν μπαίνει βούτυρο, ούτε ραφιναρισμένα λάδια. Χρησιμοποιούν μόνο ελαιόλαδο.

Μελέτες έδειξαν ότι το ελαιόλαδο αντέχει περισσότερο από όλα τα άλλα λάδια σε υψηλές θερμοκρασίες, δεν οξειδώνεται και παραμένει υγιεινό. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για 5-6 τηγανίσματα.

Το κρητικό ελαιόλαδο είναι υψηλής ποιότητας σχεδόν στο σύνολό του. Το 90% της παραγωγής περίπου είναι φυσικός χυμός της ελιάς που λαμβάνεται με απλές φυσικές ή μηχανικές μεθόδους, χωρίς καμιά χημική ή άλλη επεξεργασία, διότι το κρητικό λάδι της ελιάς δεν χρειάζεται επεξεργασία…

Οι κάτοικοι της Κρήτης καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες ελαιόλαδου στον κόσμο!

Το Ελαιόλαδο της περιοχής μας και τα πλεονεκτήματά του!

Το λάδι που παράγεται στην περιοχή Τεμένους αλλά και τη ευρύτερη περιοχή των Πεζών, δίπλα στη πόλη του Ηρακλείου, ποιοτικά βρίσκεται όπως όλα τα κρητικά λάδια, σε υψηλή θέση. Το προϊόν έχει γλυκιά γεύσηιδιαίτερα ελκυστικό χρώμα (κίτρινο-χρυσαφί) και αίσθηση φρουτώδους γεύσης κατά την κατανάλωση.

Τα κριτήρια ποιότητας του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου της περιοχής είναι (Οξύτητα, Κ 270, Κ 232, ΔΚ, Αριθμός υπεροξειδίων) βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με τα standards του εμπορικού προτύπου του διεθνούς συμβουλίου ελαιολάδου.

Αυτό οφείλεται στον τρόπο συλλογής και επεξεργασίας του καρπού. Η συλλογή με ραβδισμό του ελαιοκάρπου, η συγκέντρωσή του σε σακιά σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες των 50 κιλών, η άμεση μεταφορά του (συνήθως την ίδια μέρα) στο ελαιοτριβείο και η γρήγορη άλεσή τους έχουν σαν αποτέλεσμα τα παραπάνω καλά χαρακτηριστικά.

Επίσης, οι τιμές της τριλινελαϊνης και της στιγματοστερόλης είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο μικρόκαρπο της ποικιλίας Κορωνέικης.

Τέλος, οι αλειφατικές αλκοόλες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά στο παραγόμενο λάδι. Αυτό οφείλεται στη γνώση των παραγωγών ότι οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου αυξάνουν τα ποσοστά αλειφατικών αλκοολών στο λάδι, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να επιβλέπουν τη θερμοκρασία παραγωγής του λαδιού στο ελαιουργείο να μην υπερβαίνει τους 32 °C (συνήθης θερμοκρασία παραγωγής λαδιού 27-32 °C).

Οι βασικοί συντελεστές που διαφοροποιούν την ποιότητα του ελαιολάδου είναι το κλίμα, η σύσταση του εδάφους, η ποικιλία των δένδρων και οι ανθρώπινοι καλλιεργητικοί χειρισμοί (ο τρόπος καλλιέργειας, ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης και επεξεργασίας του προϊόντος).

Οι παράγοντες που προσδίδουν την άριστη ποιότητα του ελαιοκάρπου και τα χαρακτηριστικά του παραγόμενου λαδιού είναι:

  • Το άριστο για την ελαιοκαλλιέργειακλίμα της περιοχής με ήπιο χειμώνα και ζεστό καλοκαίρι
  • Το εύρος θερμοκρασιώνπου αναφέρονται ως ιδανικές για την ελαιοκαλλιέργεια σε ότι αφορά τις κατώτερες, τις ανώτερες και τις μέσες τιμές της θερμοκρασίας.
  • Η μέτρια ένταση των ανέμωνπου εξασφαλίζει βλαστικό κύκλο χωρίς προβλήματα.
  • Το ανάγλυφο του εδάφουςτο οποίο ευνοεί τον καλό αερισμό και φωτισμό των δένδρων με αποτέλεσμα τη φυτοϋγεία και την καλή ποιότητα του ελαιοκάρπου.
  • Η κατανομή των βροχοπτώσεωνκυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα και των ελάχιστων βροχών μετά την αύξηση των θερμοκρασιών εξασφαλίζει, αφενός την αφομοιωσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων στις κρίσιμες περιόδους, και αφετέρου συνθήκες που δεν ευνοούν την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιοκάρπου.
  • Το ύψος βροχήςσε όλη την περιοχή το οποίο κρίνεται ικανοποιητικό για την πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος και για τους ελαιώνες που δεν αρδεύονται.
  • Τα καλά επίπεδα οργανικής ουσίαςσυνήθως εξασφαλίζουν καλή αφομοιωσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων, καλό πορώδες του εδάφους με καλή κυκλοφορία αέρα και νερού και συνεπώς καλή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος της Ελιάς.
  • Οι ικανοποιητικές συγκεντρώσεις του φωσφόρουκαι του καλίου στο έδαφος και η γνώση των παραγωγών για την αναγκαιότητα συμπλήρωσης Αζώτου και Βορίου κατά περίπτωση επηρεάζουν την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου τόσο ως προς τα χημικά όσο και ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.